'Light on Water' Contemporary Garden. Design and Build by Cube 1994

'Light on Water' Contemporary Garden. Design and Build by Cube 1994

BALI National Landscape Awards

The clients brief was to completely transform the traditional courtyard that we designed and built 16 years ago into a contemporary space.

The courtyard was designed into a series of spaces, each to be used differently. 

1. A relaxing area with sofas and a 1.6m long fire table as its centre piece.

2. A sheltered dining space with outdoor kitchen.

3. An open air dining space.

We retained the clipped box hedge as this works really well in a contemporary courtyard. We added to the clipped box and created seamless maturity with specimen plants.

To divide the relaxing area and open air dining space a bespoke large 4m x 1m light grey Yorkstone water was designed. This feature had a self contained metal tank to house the water, pumps and electrics for the fibre optic lighting. The subtle movement, sound and light makes this feature multi dimensional. Flanked by two parallel flower beds to soften the large expanse of space.

The 100 year old out building was given a makeover by taking out two sets of doors and a centre dividing wall, to create a large outdoor kitchen dining area. Large section oak was cut and put into place to create lintels on either side of the building. Four 250mm x 250mm uprights supported the lintels. A king post was put into the centre and two further decorative trusses to support the pendant lighting.

To harmonise the space the continuation of the grey theme was relayed onto the interior walls. They were coated with a Monocouche render with a light grey RAL code. The external walls were covered in a dark grey slate which added much needed texture.

The outdoor kitchen comprised of a bespoke built stainless steel work surface, drinks cooler, sink with hot and cold water, storage and a BBQ. 

To add heat at night or on cooler days two ceramic radiant heaters were placed at either end of the room above head height.

A second water feature was designed into the slate wall. This water blade was back lit and due to the windy site condition, a auto top up tank was also installed.

To add texture and height 6 Urbis planters were strategically placed and planted with dwarfe  Astelia 'Silver Spear'. The planters were back lit to enhance the mood at night.

To screen the boiler room from the courtyard we used 3m high Taxus Bacatta. In front of these we planted multi stemmed Osmanthus Aquifolium, and under planted these with Buxus balls and perennials.

Mood lighting was evenly spaced around the courtyard to complete the overall desired effect.

View the project Watch the video

'Our Space' Contemporary Garden

'Our Space' Contemporary Garden

BALI National Landscape Awards

The garden was to be designed in a contemporary style with three seating areas that would make the most of the sun throughout the day.

1. A dining area large enough to fit two sun loungers.

2.  A relaxing area with a link up to take a fire table at a later date.

3. A bistro area.

Clean contemporary lines with a colour palette of greys was desired. Highlighted by purple and pink shades of planting.

A sense of privacy in this overlooked garden was also important. 

View the project

'The AkzoNobel Honeysuckle Blue Garden'. Designed by Claudy Jongstra and Stefan Jaspers. Built by Cube 1994

'The AkzoNobel Honeysuckle Blue Garden'. Designed by Claudy Jongstra and Stefan Jaspers. Built by Cube 1994

RHS Chelsea Flower Show 2016, Silver Gilt Award

Honeysuckle Blue is part of a larger Farm of the World initiative in which the designers collaborate with educational groups to teach the age-old sustainable techniques of using plants for their dyes to create fabrics in beautiful colours. The garden invites the visitor to acknowledge that a legacy of knowledge about plants and their beneficial qualities is fast disappearing.

In this garden we can see the beauty of the plants that were historically harnessed for their dye qualities. Plant dyes produce tones that are essentially different, with depth, shades, nuances and movement. The colours are rich, alive and appeal to our innate sense of nature. We find these plants still have value and quality and the techniques that were once used are sustainable.

This garden was made possible by AkzoNobel and the Embassy of the Kingdom of Netherlands in London.

Watch the video

Cube 1994 Garden Design

Cube 1994 Garden Design

Best of Houzz 2016 - Client Satisfaction

CUBE 1994 LTD Awarded Best Of Houzz 2016

Over 35 Million Monthly Unique Users Nominated Best Home Building, Renovating and Design Professionals in the UK and Around the World

CUBE 1994 LTD has won “Best Of Customer Service” on Houzz®, the leading platform for home renovation and design. The garden design and landscaping firm was chosen by the more than 35 million monthly unique users that comprise the Houzz community from among more than one million active home building, renovating and design industry professionals.

The Best Of Houzz is awarded annually in three categories: Design, Customer Service and Photography. Design award winners’ work was the most popular among the more than 35 million monthly users on Houzz. Customer Service honours are based on several factors, including the number and quality of client reviews a professional received in 2015. Architecture and interior design photographers whose images were most popular are recognised with the Photography award. A “Best Of Houzz 2016” badge will appear on winners’ Houzz profiles, as a sign of their commitment to excellence. These badges help homeowners identify popular and top-rated home professionals in every metro area on Houzz.

“Anyone building, renovating or decorating looks to Houzz for the most talented and service-oriented professionals” said Andrew Small, Managing Director of Houzz UK. “We’re so pleased to recognise CUBE 1994 LTD, voted one of our “Best Of Houzz” professionals by our enormous community of homeowners and design enthusiasts actively renovating and decorating their homes.”

Follow CUBE 1994 LTD on Houzz http://www.houzz.co.uk/pro/cube1994/cube-1994-ltd

Cube have been designing and creating bespoke landscaped gardens in Essex and its surrounding counties since 1994. With a team of highly experienced landscapers, Cube have built award winning gardens at the Chelsea Flower Show in 2012, 2013 and 2015 and the Hampton Court Flower Show in 2014. From traditional to contemporary styles, Cube have designed and built small and large, private and communal gardens; Rear gardens to relax and entertain in and front gardens to welcome you home. Cube offers a personal service with a creative approach ensuring each client's brief is met with an original design and finished to a high standard.

About Houzz

Houzz is the leading platform for home renovation and design, providing people with everything they need to improve their homes from start to finish – online or from a mobile device. From decorating a small room to building a custom home and everything in between, Houzz connects millions of homeowners, home design enthusiasts and home improvement professionals across the country and around the world. With the largest residential design database in the world and a vibrant community empowered by technology, Houzz is the easiest way for people to find inspiration, get advice, buy products and hire the professionals they need to help turn their ideas into reality. Headquartered in Palo Alto, CA, Houzz also has international offices in London, Berlin, Sydney, Moscow and Tokyo. Houzz and the Houzz logo are registered trademarks of Houzz Inc. worldwide. For more information, visit houzz.co.uk.


'Breakthrough Breast Cancer Garden'. Designed by Ruth Willmott. Built by Cube 1994.

'Breakthrough Breast Cancer Garden'. Designed by Ruth Willmott. Built by Cube 1994.

RHS Chelsea Flower Show 2015, Silver Gilt Award and People's Choice Best Fresh Garden Award

Appearing for the first time at the RHS Chelsea Flower Show, Breakthrough Breast Cancer draws inspiration in the garden from the genetic research and breakthroughs into breast cancer being funded by the charity.

Based on a DNA helix shape, a hard stone pathway will be crossed by a ribbon of soft pink planting including Iris sibirica and Myosotis sylvatica. Water pools in the garden ripple every 10 minutes to represent the shocking statistics of women diagnosed with breast cancer in the UK. White stemmed trees and a green and white planting scheme create an ethereal feel with a sculpture by Rick Kirby symbolising the courage and dignity of all those fighting the disease.

The designer lost her late sister-in-law to breast cancer in March 2014 and sought to help the charity raise funds for its research and help reach its £100 million target. Ruth returns to RHS Chelsea having had her last Fresh garden with Cube 1994, awarded an RHS Gold medal in 2013.

Watch the video

‘Untying the Knot’ for the Bounce Back Foundation. Designed by Frederick Whyte. Built by Cube 1994

‘Untying the Knot’ for the Bounce Back Foundation. Designed by Frederick Whyte. Built by Cube 1994

RHS Hampton Court Flower Show 2014, Silver Award

The Bounce Back Foundation Garden tells an inspiring story, narrating back to Bounce Back's mission to give ex-offenders a second chance and unties the knot of uncertainty faced by ex-offenders when starting over. The idea of storytelling in garden form has been inspired by the allegorical function of historical knot gardens.

Through the use of plant form, colour and texture, the design recounts how Bounce Back's painting and decorating social enterprise works with ex-offenders to create new and fulfilling lives, giving them a fresh start whilst also encouraging society to see them in a different light.

‘New England’ Garden, Winner in the Domestic Garden Construction category

‘New England’ Garden, Winner in the Domestic Garden Construction category

BALI National Landscape Awards 2014

The garden was designed to complement the client's new orangery in a contemporary 'New England' style. Some 200m2 of travertine paving, a bespoke white weather boarded fence and matching gates, along with a contemporary planting scheme including olive trees and white tulips, create a simple yet stylish design.

A lot of civil engineering work was needed for this design where a 2m high gabion cage wall was built to retain the garden before any landscaping could commence.

View the project

‘Walkway to A Long Life’, Winner in the Community and Schools Development category

‘Walkway to A Long Life’, Winner in the Community and Schools Development category

BALI National Landscape Awards 2014

Awarded £275,645 funding by the Government, Cube 1994's design was chosen out of a group of entries. The garden is to be used as a national example to all dementia homes on how sufferers of dementia can have improved physical, cognitive, social and psychological benefits from a well-designed outdoor environment.

The design includes a figure of eight path to create a walkway with no ends. The planting in the garden forms a colour wheel of green-to-red and yellow-to-red so that the residents can feel safe by easily identifying which side of the garden they are on. Features also include a village green area complete with a post-box and telephone box to help trigger memories.

View the project

‘The 9 Billion Conversation Garden’ for Wilmott Whyte in Association with Business in the Community. Designed by Ruth Wilmott and Frederick Whyte. Built by Cube 1994

‘The 9 Billion Conversation Garden’ for Wilmott Whyte in Association with Business in the Community. Designed by Ruth Wilmott and Frederick Whyte. Built by Cube 1994

RHS Chelsea Flower Show 2013, Gold Award

The 9 Billion Conversation Garden represents the "lifelong conversation between business and communities regarding sustainability", including a grass amphitheatre representing the gathering of society, and three multi-stemmed trees symbolising business, community and the individual. Two pools invite social interaction and reflection.

Inspired by land art, the garden is also intended to show that innovative design doesn't have to rely on hard landscaping, and can fit in small and urban garden spaces.

‘Naturally Dry’ Garden for Veolia Water. Designed by Vicky Harris. Built by Cube 1994

‘Naturally Dry’ Garden for Veolia Water. Designed by Vicky Harris. Built by Cube 1994

RHS Chelsea Flower Show 2012, Silver Award

The Veolia Water garden, demonstrates inventive ways to conserve water and achieve a beautiful garden during times of drought. Inspired by William Wordsworth's poem, The Fountain, the garden depicts a Cumbrian landscape, complete with a grazing meadow, fountain, stream, a stone well and a rustic crofter's hut.

The garden includes drought tolerant plants that are most likely to withstand a dry summer as well as drought tolerant meadow turf. To demonstrate the importance of rainwater harvesting, a rain chain directs water from the crofter's hut roof into the well – forming a reservoir that can then be accessed in a time of drought.

Other features that encourage water efficiency include; the use of gravel to enable water absorption and a small hill which encourages water to drain off naturally into the surrounding areas.

The garden can still be viewed at Capel Manor where it was relocated following the RHS Chelsea Flower Show.